سرویس موسیقی هنرآنلاین: هر سال همزمان با نیمه خرداد، غم بزرگی در دل دوباره جان میگیرد. غم ارتحال بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی ایران که با رهبری خود بساط شاهنشاهی را در ایران برچید و نقطه عطف مبارزه با ظلم در تاریخ شد.
هنرمندان زیادی در وصف امام خمینی (ره) که اسوه اخلاق و مردانگی بود سعی کردند کاری جاودان بسازند که از میان آن همه اثر تنها تعدادی محدود به یادگار در اذهان عموم باقی ماندند که در ادامه به آن اشاره شده است:
ای دریغا - محمد گلریز / سایهای رفت از سر ما مگو روح خدا رفت از بَرِ ما
محمد گلریز درباره ساخت این قطعه گفته است: همان روز رحلت امام (ره) محمدعلی شکوهی، آهنگساز سرود "ای دریغا" با من تماس گرفت و من پس از حضور در دفتر وی، مطلع شدم که با رحلت امام خمینی (ره) استاد سبزواری شعری را فیالبداهه سروده و پس از آن، شکوهی نیز ملودی اثر را بلافاصله ساخته است. هنگام خواندن "ای دریغا" حس عجیبی داشتم که به هیچ وجه قابل توصیف نیست و شب رحلت امام (ره) نوار ضبط شده سرود "ای دریغا" را به تلویزیون رساندیم و در این هنگام بود که تعجب همگان برانگیخته شد که چگونه تولید اثر فاخری همچون "ای دریغا" در طول یک روز و بدون هیچگونه پیش زمینهای ممکن است.
سوئیت سمفونی امامخمینی(ره)- بهزاد عبدی
سال 85 بود که سوئیت سمفونی امام خمینی(ره) در چهار قسمت توسط بهزاد عبدی نگاشته شد. "هبوط"، "اوج"، "قیام" و "عروج" چهار قطعه سوئیت سمفونی امام خمینی(ره) است. این سمفونی در چهار موومان از ابتدای زندگی امام خمینی(ره) شروع میشود و تا رحلت ایشان ادامه دارد.
قسمت اول به نام "هبوط" به تولد امام (ره) و به جریانات سیاسی آن زمان، قسمت دوم به نام "اوج" به مبارزات ایشان در انقلاب و چگونگی شکلگیری پیروزی انقلاب اسلامی میپرداخت و قسمت سوم به نام "قیام" از فرمان جنگ تحمیلی و هشت سال دفاع مقدس به رهبری امام (ره) و در قسمت چهارم به نام "عروج" نیز به سالهای آخر زندگی امام (ره) پرداخته شده است که این چهار قسمت، بخشهای کوچکتری را نیز شامل میشوند.
آثار ساخته شده توسط مرکز موسیقی صداوسیما
سال 86 نیز سه اثر جدید با نامهای "پیر مهربان ما"، "امام بهار" و "وقتی که آمدی" به مناسبت سالگرد ارتحال حضرت امام (ره) در مرکز موسیقی صدا و سیما تولید و پس از پخش از شبکههای رادیویی و تلویزیونی به آرشیو موسیقی صدا و سیما ارسال شد.
"پیر مهربان ما" با آهنگسازی محمدمهدی گورنگی و همراهی گروه کر ساخته شده و آهنگسازی اثر "امام بهار" را محمد هنجی بر عهده داشته است. شاعر این اثر مصطفی محدثی خراسانی و خواننده آن سیدمحمد عبدالحسینی است.
همچنین ترانه "وقتی که آمدی" با آهنگسازی پانیذ فریوسفی و با صدای آرمین صنایعی به همین مناسبت برای مخاطبان کودک و نوجوان ضبط و تولید شد. در همین سال نادر مشایخی، ارکستر سمفونیک تهران را برای نواختن سمفونی "انتظار" بر اساس اشعار امام خمینی (ره) به صدا در آورد.
در این برنامه قطعاتی که بر اساس اشعار امام خمینی (ره) توسط محسن میرمهدی ساخته شده بود، توسط ارکستر سمفونیک تهران با صدای علی تفرشی و حمید غلامعلی به اجرا در آمد.
فریاد هجران- منوچهر صهبایی
در سال 1388 ارکستر سمفونیک تهران به رهبری منوچهر صهبایی کنسرت "فریاد هجران" را به مناسبت سالگرد امام (ره) اجرا کردند.
"سایه دوست" از عبدالحسین مختاباد
آلبوم موسیقی "سایه دوست" اثر عبدالحسین مختاباد که در سبک موسیقی سنتی ایرانی تهیه شده، دارای هشت آهنگ است. در این آلبوم اشعار حافظ شیرازی، امام خمینی (ره)، مهرداد اوستا، شمس مغربی، عبدالجبار کاکایی، ه. الف. سایه و شاعر افغانی خوانده شده است. آهنگسازی و تنظیم این آلبوم را نیز خود مختاباد بر عهده داشته است.
"یاد یار" حسامالدین سراج
آلبوم موسیقی "یاد یار" به آهنگسازی محسن نفر و تولید و تدوین محمدعلی چاووشی توسط موسسه فجر منتشر شد. این آلبوم را حسامالدین سراج خوانندگی کرده است. این کار بر اساس اشعار مولانا، حافظ و حضرت امام (ره) و در سوگ ایشان ساخته شده است. فضای کلی آلبوم موسیقی سنتی ایرانی است.
محمد اصفهانی و "حضور"
آلبوم "حضور" تولید انتشارات دفتر موسیقی سروش دربرگیرنده آهنگ و شعرهایی با حضور چهرههای قدیمی و جدید موسیقی، در رثا و سوگنامه امام خمینی (ره) است. در این آلبوم 11 قطعه با حضور چهرههایی مثل محمد اصفهانی، مجید اخشابی، حسین زمان، حمید غلامعلی، بیژن خاوری، مهدی سپهر، پرویز طاهری، امید سیاره، حسین بهادری و... وجود دارد. آلبومی که با همکاری واحد موسیقی صداوسیما آماده شد.
غم دیدار- مهدی نظری
آلبوم موسیقی "غم دیدار" در سال 90 با اشعار حضرت امام خمینی(ره) و آهنگسازی مهدی نظری با حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر شد.
حوزه هنری
همچنین مرکز موسیقی حوزه هنری 3 اثر موسیقایی در رابطه با اندیشههای حضرت امام خمینی(ره) تولید کرد
"صاحب درد" با شعری از امام خمینی (ره ) و آهنگ و صدای سید جلالالدین محمدیان، خورشید مستان (1) با شعر علیرضا قزوه و آهنگ و صدای مرتضی قاسمی و "خورشید مستان(2)" با شعر علیرضا قزوه و آهنگ ارکسترال سیدمحمد میرزمانی و صدای علی تفرشی تولید شد.