بهگزارش گروه ادبیات خبرگزاری هنر ایران، نشست نقد و بررسی رمان«ماه و بلوط» آخرین اثر محسن مؤمنیشریف با همکاری انتشارات سورهمهر در غرفه مجمع ناشران انقلاب اسلامی در نمایشگاه کتاب تهران برگزار شد.
نقد و بررسی رمان «ماه و بلوط» با محوریت گفتگوی کارشناسان درباره «روایتایرانی» و دغدغه «تاریخ شفاهی» و سایر ویژگیهای کتاب با حضور نویسنده اثر محسن مومنی شریف و محمد حمزهزاده نویسنده و منتقد ادبی برگزار شد.
حمزهزاده در این نشست درباره ویژگیهای این رمان گفت: کتاب طوری نوشته شده است که خواننده مجذوب ادامه دادن و کشف چیزهای بیشتری از شخصیت داستان میشود. در ظاهر زبان معیار کتاب دانای کل است؛ اما کشفها و ریزهکاریهای موجود در روند داستان خواننده را غافلگیر میکند، طی روند قصه مخاطب درگیر گرههای داستان و جا به جایی موقعیت شخصیتهای متفاوت میشود. این موضوع در کتاب«ماه و بلوط» موجب کشش و جذب خواننده میشود.
او افزود: بهخاطر حجم زیاد کتاب، شاید مدت زیادی برای مطالعه احتیاج باشد اما داستان به گونهای است که مخاطب در تمام مدت درگیر فضای رمان میشود.
حمزهزاده در ادامه تصریح کرد: این کتاب حدود ده هزار منبع را در خود جای داده و این کار دشوار به درستی در این اثر پیشرفته است.
حمزهزاده در پایان کتاب «ماه و بلوط» را واقعگرا و حقیقی خواند.
مومنی در ادامه از جزئیات سفر به کردستان برای نوشتن کتاب «ماه و بلوط»صحبت کرد.
او راجع به عوامل تاثیرگذار در تولد این کتاب گفت: فعالیت در حوزه تاریخ "شفاهی" و بیهقیخوانی یکی از عوامل موثر در تولد کتاب «ماه و بلوط» بوده است.
این نویسنده کشورمان افزود: یکی از عناصر روایت ایرانی بحث ماوراء طبیعه است که امروزه رمانهای ما از این عناصر خالی است. این ویژگی اگر چه مفهومی ثقیل برای خواننده غربی دارد اما مخاطب ایرانی با این عناصر آشنا است و به جذابیت داستان میافزاید. ما نباید از هویت ایرانی دور باشیم، من نگران دور شدن نسل جدید از هویت و هنر ایرانی هستم.
سپس بهزاد دانشگر نویسنده و منتقد در این نشست از گونههای ادبی متفاوت در دنیا و تفاوت ناداستان و رمان صحبت کرد.
او درباره کتاب «ماه و بلوط »گفت: این کتاب به خاطر شخصیتپردازی و ساختاری که دارد در دسته رمان جای میگیرد. ویژگی برجسته این کتاب بازی با زمان و زوایای دید متنوع است؛ نویسنده به عنصر زمان در کتاب «ماه و بلوط» خوبی پرداخته است و از دو زاویه دید روایت میشود و از این نظر خیلی جالب توجه است.
دانشگر افزود:کتاب سرشار از خرده داستانها است و اتفاقات پر تپش با ضرب آهنگی سریع پیش میرود. جغرافیای داستان خیلی وسیع است؛ فضای روایت این داستان در ایران، عراق و حتی بخشی از اروپا میگذرد، این ویژگی امروزه در رمانها کمتر دیده میشود.
دانشگر در پایان اضافه کرد: روایت بازه زمانی طولانی در رمان خیلی مشکل است به خصوص که فضای این رمان تاریخی است، اما مومنی به خوبی از پس این رمان برآمده است.