کارشناس مرکز مطالعات عراق با بیان اینکه امسال هم با تازههای نشر مرکز مطالعات عراق در نمایشگاه کتاب تهران شرکت میکنیم، گفت: نمایشگاه بین المللی کتاب نقش مهمی در برملا کردن دروغها و ادعاهای بی اساس رسانههای غربی دارد و بر این اساس میتوان این رویداد مهم فرهنگی را یکی از مصادیق مهم جهاد تبیین که همیشه مورد تاکید مقام معظم رهبری بوده، تلقی کرد.
به گزارش گروه ادبیات خبرگزاری هنر ایران محمد قاسم الهاشمی؛ عضو مرکز مطالعات عراق ضمن اشاره به روابط ریشهدار کشور عراق و ایران و پیوندهای مشترک میان دو ملت، مطرح کرد: مرکز مطالعات عراق با هدف معرفی آثار و عرضه تولیدات جدید خود با محوریت تثبیت فرهنگ مقاومت، امسال نیز با ۴۰ عنوان کتاب تازه انتشار یافته در سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران شرکت میکند و در ایام برگزاری نمایشگاه کتاب نیز برنامههای متعددی را تدارک دیده است.
وی با بیان اینکه مرکز مطالعات عراق تاکنون ۱۹۵ عنوان کتاب منتشر کرده است، افزود: از میان کتابهایی که منتشر کردیم امسال با ۱۰۰ عنوان کتاب شرکت میکنیم که از این تعداد ۴۰ عنوان کتاب جدید و چاپ اولی در غرفه مرکز مطالعات عراق در بخش بین الملل نمایشگاه عرضه خواهد شد. این کتابها به موضوعات مختلفی از جمله گفتمان مقاومت میپردازد و هدف آنها تثبیت فرهنگ مقاومت در میان ملت عراق و انتقال دقیق تفکر و آرمانهای مکتب امام خمینی (ره) و امام خامنه ای (دام ظله) به ملت عراق است. بخصوص اینکه شهید سلیمانی نیز شاگرد همین مکتب آسمانی بود.
هاشمی در پاسخ به این سوال که نمایشگاه کتاب چقدر در بحث دیپلماسی فرهنگی بین ملتها تاثیرگذار است، بیان کرد: نمایشگاه بین المللی کتاب نقش مهمی در برملا کردن دروغها و ادعاهای بی اساس رسانههای غربی دارد و بر این اساس میتوان این رویداد مهم فرهنگی را یکی از مصادیق مهم جهاد تبیین که همیشه مورد تاکید مقام معظم رهبری (دام ظله) بوده، تلقی کرد. نمایشگاه بین المللی کتاب به تمام ملتهای جهان نشان میدهد که جمهوری اسلامی ایران، علاوه بر تمام موفقیتها و دستاوردهای چشمگیر خود، در زمینههای علمی و فکری نیز پیشتاز است بر همین اساس این نمایشگاه میتواند بر اساس دیپلماسی فرهنگی روابط بین جمهوری اسلامی ایران و عراق با سایر کشورها بخصوص کشورهای همسایه و مسلمان را بر اساس ارزشهای فکری و انسانی مشترک بنا نهد.
این کارشناس مرکز مطالعات عراق درباره شعار امسال نمایشگاه کتاب تهران یعنی «بخوانیم و بسازیم» گفت: این شعار از منظر فلسفه علم و دانش، یک شعار اساسی و بنیادی است، چرا که بدون خواندن که گام اول علم آموزی است، نمیتوان چیزی را ساخت از سوی دیگر پر واضح است که ساختن بدون علم نتیجهای به جز نابودی و ویرانی نخواهد داشت.
وی درباره اینکه نمایشگاه کتاب چقدر در ترویج فرهنگ کتابخوانی موثر است، افزود: نمایشگاه کتاب سنگ بنای ترویج فرهنگ کتابخوانی به شمار میرود. بخصوص اگر تنوع گروههای مخاطب از نظر علمی و سنی و زبانی و تخصصی مد نظر قرار گیرد که این امر در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران کاملا مشهود بوده است.
الهاشمی در پاسخ به این سوال که نمایشگاه کتاب تهران چگونه میتواند به یک پاتوق فرهنگی مبدل شود و برصنعت نشر و شکوفایی آن تاثیر بگذارد، گفت: بی تردید پاسخ به این سوال نیازمند بررسی همه جوانب مختلف و گسترده فرهنگی، اجتماعی، روانی، اقتصادی، و علمی و... در یک جامعه است. اما به طور کلی نمایشگاه کتاب در یک برهه ۱۰ روزه نمیتواند به یک پاتوق فرهنگی به معنای کامل آن تبدیل شود. اما پاتوقها و مراکز دائمی فرهنگی و فکری در ایران میتوانند از این نمایشگاه برای معرفی خود به اقشاری که جذب چنین فضاهایی میشوند استفاده کنند. در مورد صنعت نشر نیز عوامل متعددی دخیل است که باید همه جوانب آن مورد بررسی قرار گیرد، به نظر میرسد استفاده از فضای مجازی در زمینههای مختلف ادبی و تحقیقاتی و تفریحی و حتی علم آموزی، یک چالش بزرگ پیش روی صنعت نشر است که باید توسط کارگروههای تخصصی مطالعه و بررسی شود.
این کارشناس مسائل راهبردی عراق ادامه داد: بی شک مسئولان فرهنگی ایران با برگزاری نمایشگاه کتاب وظیفه خطیری در برقراری ارتباط بین کشورهای همسایه دارند تا نمایندگان این کشورها با حضور در نمایشگاه کتاب بتوانند محصولات فرهنگی خود را با ایران مبادله کنند. در این زمینه اولین مشکلی که در مسیر تبادل فرهنگی خودنمایی میکند، تفاوت زبانی است. بخصوص اینکه نیمی از همسایگان ایران از نظر مسافتی مرزهای طولانی با سایر کشورهای عربی دارند، لذا میتوان به عنوان گام نخست برای بهبود تبادل فرهنگی، توجه به تفاوتهای زبانی و ادبی و فرهنگی را مد نظر قرار داد تا با مدیریت صحیح این چالش، مسیر تبادل محصولات فرهنگی هموار گردد.
الهاشمی با اشاره به سخنان قائم مقام نمایشگاه در موضوع فلسطین و غزه به عنوان پیرنگ جدی نمایشگاه کتاب سیو پنجم گفت: انتخاب کشور یمن به عنوان مهمان ویژه نمایشگاه کتاب بسیار انتخاب به موقع و به جایی بود که مسئولان برگزاری نمایشگاه کتاب انجام دادند، زیرا در این برهه از زمان برادران مسلمان یمنی به حمایت از مردم مظلوم غزه به پا خواستند. همانطور که همه میدانند، جمهوری اسلامی ایران از زمان شکلگیری خود منادی آزادی ملتهای تحت ستم از ظلم و اشغالگری بوده و امام خمینی(ره) بارها این موضوع را در سخنرانیهای متعددی خود بیان کردهاند، لذا طبیعی است که در این نمایشگاه موضوع فلسطین و غزه بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد، بخصوص اینکه در سال گذشته شاهد یکی از بزرگترین عملیاتهای موفقیت آمیز مردم مظلوم فلسطین و غزه بر علیه رژیم اشغالگر صهیونیستی بودیم.
وی در پایان گفت: از سوی دیگر این تصمیم مقامات باعث توجه بیشتر ملتهای جهان، بخصوص ملتهای مسلمان به نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، و در پی آن توجه به آرمانها و ارزشهای رسمی و اصلی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران میشود تا مردم دنیا بدانند که تنها مدافع واقعی ملتهای مظلوم در برابر استکبار و استثمار و استعمار، ایران است که شجاعانه و با تمام توان، به این مسیر ادامه میدهد.
سیوپنجمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت (۱۴۰۳) در محل مصلی امام خمینی(ره) به شکل حضوری و در سامانه ketab.ir به صورت مجازی برگزار میشود.